Naujienos

Tarptautinė eTwinning patirties stovykla dar kartą suvienijo įvairių šalių mokytojus

2010-08-25

Rugpjūčio 18-20 dienomis Europos Komisijos eTwinning programos Lietuvos nacionalinė tarnyba Trakuose organizavo įspūdingą susitikimą „Tarptautinė eTwinning patirties stovykla“.

Itin šiltame susitikime dalyvavo penkių šalių pedagogai: Bulgarijos, Vengrijos, Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos. Svečius iš užsienio lietuviai tradiciškai pasitiko su duona ir druska, pasipuošę tautiniais rūbais. Verta paminėti, kad visiems seminaro dalyviams buvo įteikta speciali padalomoji medžiaga su eTwinning simbolika. Lietuvos nacionalinės paramos tarnybos koordinatorės Violeta Čiuplytė ir Aurelija Michailovaitė pasveikino dalyvius, pristatė seminaro programą ir susitikimo tikslus. Po įspūdingo šalių komandų prisistatymo buvo organizuota ekskursija po Trakų pilį.

 

Visi  seminaro dalyviai pabrėžė, kad programa buvo itin turtinga ir turininga. Mūsų šalies pedagogai ir užsienio svečiai neslėpė džiaugsmo, kad dar kartą šiltoje bei draugiškoje atmosferoje galėjo pritaikyti primirštas rusų kalbos žinias. Panašus seminaras vyko jau ir pernai, bet šiemet pagausėjo dalyvaujančių šalių. Dalyvių santykių šiltumą įtvirtino pasikeitimas įvairiais suvenyrais.

Susitikime dalyvavo įvairaus amžiaus mokytojai – nuo ką tik pradėjusių eiti pedagogo keliu iki 30-ies metų patirtį pedagogikos srityje turinčių žmonių. Tačiau, verta pastebėti, kad visi seminaro dalyviai rado ko pasimokyti, pasidalinti patirtimi. Galima teigti, kad stovykloje buvo įgyvendinama mokymosi visą gyvenimą programa. Užsieniečiams stigo žodžių, tiesiog vis kartojo, kad tai buvo pats geriausias seminaras iš tų, kuriuose teko dalyvauti.

 

Penkios tarptautinės mokytojų grupės turėjo progos išmėginti „Plastilininę animaciją“ ir su plastilininiais personažais sukurti trumpus filmukus. Nors bulgarų lėktuvas vėlavo nutūpti Vilniuje vieną dieną, tačiau padedami Radviliškio dailės mokyklos mokytojos Gražinos Likpetrienės taip pat spėjo paruošti ir savąjį filmuką. Filmukus galima pažiūrėti: http://vimeo.com/album/665708. Pasak dalyvių, jie absoliučiai nepajuto jokio nuovargio per keletą dienų, nors darbas vyko ir dieną, ir vėlai vakare, mezgėsi pažintys, taip atsirado vis kiti nauji projektai.

Čia buvo skaitomi pranešimai aktualiomis temomis: „Kaip sukurti projektą, jei moki tik rusų kalbą?“, kurį skaitė lektorė iš Pandėlio gimnazijos Larisa Tichonova, „Kaip sukurti projektą, jei esate darželio-lopšelio arba pradinės mokyklos mokytojas?“, lektorė iš Jurbarko darželio-mokyklos ,,Ąžuoliukas“ Snieguolė Mažeikienė, savo projekto idėjomis bei rezultatais pasidžiaugė Kauno lopšelio-darželio ,,Giliukas“ mokytoja Jūratė Stakeliūnienė, „Mano pirmieji žingsniai  eTwinning programoje“, kurį skaitė pedagogė iš Latvijos Mudrīte Grinberga. „Juventos“ pagrindinės mokyklos mokytoja Aurelija Dirginčienė pravedė praktinę seminaro dalį „Kaip sukurti projekto planą“.

Vėliau vyko intensyvus darbas su kompiuteriais. Buvo kalbama apie tai, kaip ir kur užregistruoti projektinę idėją, kaip pritraukti naujų dalyvių į esamą jų sąrašą, kaip prisivilioti naujų pedagogų ar mokinių į projektinę veiklą, kaip apipavidalinti savo Twinspace – specialiai eTwinning projektams sukurtą bendradarbiavimo aplinką.

Kiekvienos šalies atstovai parengė savo tautų kultūros, tradicijų ir papročių pristatymą. Žvilgsnį traukiantys Trakų vaizdai tiek lietuviams, tiek jų svečiams buvo tarsi nepamirštama dovana, kurią suorganizavo Lietuvos nacionalinė paramos tarnyba. Todėl paskutiniąją susitikimo dieną seminaro dalyviai organizatoriams dėkojo už viską: ir naudingą dalykinę veiklą, ir draugišką bendravimą, už informatyvumą bei seminaro efektyvumą, už naujų partnerių radimą. Buvo ir pageidavimų, kad seminaras truktų dar ilgiau, kad bendradarbiavimas vyktų ir toliau ir, kad šis renginys taptų kasmetiniu.

Daugiau nuotraukų yra mūsų profilio “eTwinning Lietuva” galerijoje, “Facebook” tinkle. Tapk gerbėju ir tu!

Larisa Tichonova

Naujienų kategorijos

Žymos