Naujienos

Projektas „Folkloro vaivorykštė“ susitinka Lietuvoje

2011-04-29

Balandžio 10-15 dienomis Šiaulių „Juventos“ pagrindinėje mokykloje, svečiavosi  Nordplus Junior bei eTwinning projekto „Folkloro vaivorykštė“ partneriai iš Danijos, Latvijos ir Islandijos. Tai jau trečias susitikimas per šiuos mokslo metus. Dar kartą įsitikinome, kad eTwinning programos erdvė labai padeda projekto partneriams dalintis užduotimis, darbais, veikla, džiaugtis pasiekimais. Projekto partneriai iš Danijos ir Islandijos – seni draugai, pažįstami bei kitų eTwinning projektų partneriai. Latviai – tarptautinės stovyklos Trakuose bendražygiai.

Svečius sekmadienį pasitikome Rygoje ir sudarėme jiems galimybę pasigrožėti kaimyninės šalies sostine, jos įžymybėmis, aplankyti Rundalės pilį.

Pirmadienį visi kartu pradėjome darbo savaitę „Juventos“ mokykloje. Mokyklos administracijos atstovai supažindino svečius su mokykla, jos specifika, Lietuvos švietimo sistema.

Mokyklos aktų salėje vyko pradinukų susitikimas su projekto partneriais, kurie atvežė ir pristatė projekto ambasadores – savo šalių lėles, papuoštas tautiniais rūbais. Vyko Europos šalių žaidimų rytmetis. Jo metu mokytojos iš Islandijos mokė vaikus žaisti savo nacionalinį žaidimą, atkeliavusį į Islandiją su pirmaisiais vikingais. Šiam žaidimui reikalinga ne tik stiprumas, jėga, bet ir vikrumas bei išmanumas. Vaikams šis žaidimas asocijavosi su lietuviškuoju „Gaidžių peštynės“. Mokytoja Lone iš Danijos sudomino vaikus savo šalies žaidimu, šiek tiek panašiu į mūsų „Šok per dramblį“.  Mokytojos iš Latvijos mokė žaisti judrų ir linksmą žaidimą su pagalvėle. Vaikai iš karto prisiminė ir lietuvių liaudies žaidimą „Šok su šluota“. Aptariant su viešniomis ir mokiniais renginį nutarėm, kad visose šalyse vaikai mėgsta žaisti judrius, linksmus žaidimus, kurių panašumų galima rasti kiekvienoje tautoje.

Mokytojos iš Islandijos, Latvijos, Danijos visą savaitę vedė „Juventos“ pradinukams pamokas, pakeisdamos klasės mokytojas. Vaikams buvo didelis savęs išbandymas su naujomis mokytojomis bendraujant tik anglų kalba. Kai neužtekdavo žodžių, padėdavo gestai, mimika, šypsena ar net piešiniai… Suteikėme galimybę viešnioms stebėti ir mūsų mokytojų vedamas pamokas. Labai patiko lietuviškasis mokymo procesas, mokymo priemonės, veiklos pamokų metu. Viešnios džiaugėsi pasidalinusios patirtimi bei praturtinusios savo pedagoginį bagažą. Pradinių klasių mokiniams viešnios vedė ir klasių valandėles, kurių metu pristatė savo šalį, tradicijas, kultūrą. Mažieji pavydėjo aštuntokams, kuriems mokytojos Kolbrun vyras geologas video konferencijos metu pristatė Islandiją, vedė geografijos pamoką.

Vieną vakarą mokykloje vyko nuotaikinga liaudiška vakaronė, į ją rinkosi ne tik pradinukai, projekto partneriai, mokytojai, bei ir vaikų tėveliai. Vakaronės metu visi dainavo lietuvių liaudies dainas ir mokėsi šokti lietuviškus šokius. Po vakaronės viešnios įvertino lietuvišką virtuvę – ragavo cepelinus, kurių skonis nenuvylė.

Pažintį su lietuviškomis tradicijomis tęsėme Gegužių kaimo etnografinėje sodyboje, kur mokėme ir mokėmės marginti velykinius kiaušinius, panaudojant senąsias tradicijas – žoleles, svogūnų lukštus. Islandijoje ir Danijoje nėra tradicijos marginti kiaušinius, todėl mūsų viešnioms ši veikla paliko didžiulį įspūdį, kaip ir gaminimas žvakių iš natūralaus vaško. Sodybos šeimininkė ponia Vida supažindino su sodyba, jos pastatais, pristatė senuosius buities reikmenis. Viešnioms kai kurie mūsų senoviniai buities rakandai priminė jų šalių etnografiniuose muziejuose esančius daiktus. Susirinkusios keturių šalių mokytojos diskutavo ir juokavo, bandydamos išsiaiškinti iš kurios gi šalies per Islandiją ir Daniją į Lietuvą atkeliavo žarijinis lygintuvas, o gal lygintuvas keliavo iš Lietuvos? Žemaitiškos sodybos šeimininkė vaišino kopūstiene, bulvėmis su lupenomis ir kastiniu, baltu sūriu su medumi, žolelių arbata, bei beržų sula.

Sodyboje skambėjo lietuvių liaudies dainos, kurias atliko „Romuvos“ gimnazijos ansamblis su savo vadove mokytoja Virginija Užiene. Po to visi kartu šokome lietuvių liaudies šokius ir žaidimus. Oras buvo nuostabus ir nuotaika puiki.

Aprodėme savo svečiams Šiaulius, Katedrą, Auksinį berniuką, nuvežėme į Kryžių kalną, kuris paliko labai gilų įspūdį. Patiko ir kelionė į Biržus, Biržų pilį, šio regiono įgriuvos, kurių garsiausia Karvės ola. Pristatėme ir lietuviško alaus kelią.

Balandžio 14 dieną „Juventos“ pagrindinėje mokykloje vyko tarptautinė konferencija „Projektinė veikla Europos ir Šiaurės šalių mokyklose“.

Konferencijos dalyvius anglų kalba pasveikino Šiaulių „Juventos“ mokyklos mokiniai. Vaikai atliko muzikinius kūrinius net keliomis kalbomis, pritardami dūdelėmis ir kitais liaudiškais instrumentais. Jaunieji atlikėjai visus sužavėjo puikia kūrinių atlikimo technika ir užsienio kalbų mokėjimu.

Plenariniame posėdyje pranešimus perskaitė eTwinning konsultantės G.Likpetrienė ir A.Dirginčienė.

Apie vaizdo konferencijų įrangos Elluminate pritaikymą eTwinning projektinėje veikloje papasakojo Radviliškio dailės mokyklos mokytoja metodininkė G.Likpetrienė. Ji supažindino su Elluminate programos įrankiais ir pasidalino patirtimi, kaip praktiškai panaudojo šią nuotolinio mokymo platformą virtualiems susitikimams su eTwinning partneriais iš užsienio šalių vaizdo konferencijų metu.

Šiaulių „Juventos“ mokyklos mokytoja metodininkė A.Dirginčienė konferencijos dalyvius supažindino su eTwinning ir Nordplus projektų integravimu į mokyklos ugdymo turinį. Filmuotoje medžiagoje užfiksuotos projektinės veiklos akimirkos leido pajusti, kaip įvairiapusiškai mokykloje išnaudojamos projektinės veiklos teikiamos galimybės ir kiek daug džiaugsmo ši veikla suteikia vaikams.

Praktinio darbo grupėse metu net 15 lektorių iš Islandijos, Danijos, Latvijos ir Lietuvos dalijosi savo pedagogine ir projektine patirtimi „Projektas – kūrybiškumo ugdymui palanki aplinka“, „Kultūrinių šaknų puoselėjimas“ (eTwinning), „Mano draugas – Meškiukas“ (eTwinning),, , „Video konferencijos ir blogai tarptautiniuose projektuose“ (eTwinning), „Šaunių paauglių etiketas“ , Nordplus „Pažink nepažintą“, „Šiaulių „Juventos“ mokykla. „eTwinning ir Nordplus projektų integravimo į mokyklos ugdymo turinį idėjos, galimybės, patirtis“, „Mažų žmogučių didelės širdys” (eTwinning), „Comenius projektinės veiklos patirtis Preili Nr.1 pradinėje mokykloje“ , „Latvijos pradinių mokyklų tradicijos“ (eTwinning), „Kartu skaitykim, rašykim ir kalbėkimės“ (eTwinning), „Įspūdžių netaupyk – verčiau pasidalink“, “Gabiųjų mokinių ugdymas projektinėje veikloje” , „Elluminate vaizdo konferencijų įranga eTwinning projektinėje veikloje“, „Projektas – kūrybiškumo ugdymui palanki aplinka“. Dalis pranešimų buvo apie eTwinning veiklą. Išklausyti pranešimai kėlė diskusijas, norą kuo daugiau sužinoti. Mokytojai buvo labai patenkinti, galėdami išklausyti įdomių pranešimų, galimybe pasidalinti patirtimi, sužinoti, kaip projektinis darbas vyksta kitose šalyse, pasisemti idėjų.

Antroji konferencijos dalis buvo perkelta į ,,Aušros“ muziejų. Viešnios apžiūrėjo etnografines ekspozicijas. Po to vyko edukacinė pamokėlė, kurios metu išmoko pinti krepšelius iš vytelių. Aplankėme ir ir susipažinome su nacionaliniu Lietuvos auksu – gintaru, kurį pristatė juvelyras A.Daulius.

Ankstų penktadienio rytą „Juventos“ mokyklos 3a, 4c klasių mokiniai ir jų mokytojos bei projekto viešnios išvyko į susitikimą Latvijos Preili mokykloje. Pasitiko tautiniais rūbais pasipuošę mokiniai. Dabar jau ir mes dalyvavome ugdymo programoje – vedėme pamoką, kurios metu pristatėme latvių liaudies pasaką apie auksinį kiaušinį, puošėme velykinius margučius. Pamokas vedė ir danų, islandų mokytojos. Mūsų vaikams labai patiko ekskursija po mokyklą, bendras koncertas su Preili mokinukais, kurio metu vyko ir partnerinių šalių bei lėlių pristatymai. Koncertą užbaigėme angų kalba atlikdami kartu su Preili mokiniais dainą „Mes – pasaulio vaikai“.

Diena buvo labai turininga ir įtempta, tačiau dar spėjome apsilankyti ir žymiajame Preili lėlių muziejuje.

Aurelija Dirginčienė, Ingrida Karskienė

Latvijos televizijos reportažas apie susitikimą:

Akimirkos:

Naujienų kategorijos

Žymos